De geschiedenis van lasertechnologie

Aanmelden kortingen en tips

* Ga direct naar gegevensbeheerverklaring.

De laser en James Bond

Als we het woord laser horen, denken we aan printers, barcodescanners, afstandsmeters, dvd-spelers, de bonte stoet licht van beveiligingssystemen, militaire technologie, zelfrijdende auto’s, ontharing, oogcorrectie of zelfs de James Bond-film uit 1964 . , Goldfinger, waarin de hoofdrolspeler bijna doormidden wordt gesneden door een laserstraal. Tot op de dag van vandaag ervaren we laserwonderen op een nogal futuristische manier, ook al werd de theoretische basis ervan meer dan honderd jaar geleden gelegd.

 

 

Van Albert Einstein tot Theodore Maiman

De basis van de laser werd in 1917 gelegd door Albert Einstein   in zijn studie Zur Quantentheorie der Strahlung , waarin hij op basis van de stralingstheorie van de legendarische Duitse natuurkundige Max Planck tot de conclusie kwam dat licht dat door een medium gaat niet alleen verzwakken maar ook versterken als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Elektronen absorberen en zenden ook licht uit wanneer ze inactief zijn, maar Einstein veronderstelde dat ze konden worden geëxciteerd zodat ze licht uitzenden met een bepaalde golflengte in plaats van willekeurig. Dit fenomeen is gestimuleerde emissie, waarvan het bestaan ​​in 1928 werd bewezen, en in 1947 konden ze de werking ervan aantonen.

Het eerste werkende apparaat werd op 16 mei 1960 in gebruik genomen. Het werd gemaakt door Theodore Maiman van een krachtige lamp en een verzilverde synthetische robijn en produceerde rood laserlicht met een golflengte van 694 nanometer. De laser van Maiman werd in 1960 gevolgd door de eerste infrarood-gaslaser en in 1962 werd de eerste halfgeleiderlaser gemaakt – die sindsdien het meest voorkomende type laser is geworden en nu wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van lasers.

     

Hoewel niemand het praktische nut ervan in die tijd echt begreep, heeft de tijd de laser bewezen, en vandaag is het echt een onmisbaar hulpmiddel geworden voor ons dagelijks leven.

Krachtige lasers (chirurgische lasers) die door de huid konden snijden, verschenen in 1965.

Lasers hebben aanzienlijke vooruitgang gebracht in de geneeskunde, genezing en de schoonheidsindustrie.

In de afgelopen decennia zijn op verschillende plaatsen in het heelal natuurlijke lasers gevonden: koolstofdioxide in de atmosfeer van Mars en Venus, opgewekt door zonnestraling, versterkt infrarood licht, en het fenomeen is ook waar te nemen in de gaswolken van het heelal.

De geschiedenis van het laseronderzoek heeft doorslaggevende Hongaarse aspecten. 

Meesterprofessor  Endre deed in 1966 onderzoek naar de mogelijke schadelijke bijwerkingen van laag vermogen (soft lasers), en daarbij realiseerde hij zich het tegenovergestelde, dat de “soft laser ” een “BIOSTIMULATIE” (stimulerend) effect uitoefent  op het levende organisme  .

De essentie van de ontdekking is dat cellen en weefsels sneller kunnen regenereren wanneer ze worden verlicht met “soft laserlicht”, waardoor bijvoorbeeld wondgenezing wordt versneld. Als gevolg van het laserlicht worden nieuwe cellen, weefsels en zelfs nieuwe haarvaatjes gevormd.

Aan het einde van de jaren zeventig realiseerde een onderzoeksgroep van Hongaarse natuurkundigen en artsen zich dat  de polarisatie van laserlicht een belangrijke rol speelt bij de heilzame, “biostimulerende” effecten.

Omdat lasers in die tijd erg duur waren en weinig efficiënt, en zelfs gevaarlijk voor het menselijk oog, creëerde deze onderzoeksgroep een “gewone” lamp die veel goedkoper was en niet gevaarlijk voor de ogen, waarvan het licht gepolariseerd was. Dit was de voorloper van de huidige lampen met gepolariseerd licht, zoals de BIOPTRON-lamp.

Het succesverhaal van lichttherapie van de volgende  30 jaar bewees hoe goed gepolariseerd licht het menselijk lichaam beïnvloedt.

 

Recent ontwikkelde halfgeleiderlasers zijn echter krachtiger, efficiënter en goedkoper dan lampen met gepolariseerd licht, maar ze zijn nog steeds gevaarlijk voor onze ogen.

Daarom creëerde laserfysicus Károly Rózsa, doctor aan de Hongaarse Academie van Wetenschappen, in 2012 na meerdere jaren van onderzoek en ontwikkeling, een speciale “soft laser” die niet langer gevaarlijk is voor het menselijk oog en maakte het zo mogelijk om  lampen met gepolariseerd licht te vervangen door een veel effectiever hulpmiddel. Dit laserlicht kan in de handen worden gelegd van mensen die genezen willen worden.

Safe lasertechnologie heeft de laser vrijwel getemd en garandeert een veilig, eenvoudig thuisgebruik. Safe Laser 1800  Infra en Safe Laser 500  Infra betekenen een geheel nieuw tijdperk in de geschiedenis van behandelingen met soft lasertherapie.  

 

Het onderzoek met betrekking tot soft lasers is niet gestopt en de verwachting is dat in de toekomst het scala aan ziekten en aandoeningen die veilig kunnen worden behandeld en genezen met Safe Laser Technology in een thuisomgeving, zonder bijwerkingen, zal blijven groeien.