Onderzoeker:
Dhr. R. Ammann
Eindscriptie Fontys Paramedisch Eindhoven
Jaar: 2022
De hoofdvraag van het kwantitatief longitudinaal onderzoek, waarbij gebruik is gemaakt van retrospectief onderzoek was: ‘’Wat is het effect van Safe Laser in combinatie met myofasciale triggerpointtherapie op pijn bij volwassen patiënten met musculoskeletale aandoeningen?’’ Uit de resultaten van het onderzoek kan er geconcludeerd worden dat Safe Laser een significant verschil heeft op de pijnscore bij volwassen patiënten met musculoskeletale aandoeningen, bij 72 van de 73 deelnemers. Het effect van Safe Laser leidt dan ook tot een significante pijnvermindering bij volwassen patiënten met musculoskeletale aandoeningen.
De behandelingen met Safe Laser en de bijbehorende NPRS-metingen zijn al verricht in de periode 2018-2022. Hierdoor kan er een vergelijking worden gemaakt tussen een beginmeting en eindmeting om het effect in kaart te brengen van Safe Laser i.c.m. myofasciale triggerpointtherapie.
De benodigde gegevens zijn systematisch verzameld aan de hand van geanonimiseerde elektronische patiëntendossiers, dit is een medisch dossier die alle elementen van de medische geschiedenis van de patiënt bevat als ook alle andere zaken die relevant zijn over de medische toestand van de deelnemer.
* De mediaan wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als centrummaat voor de variabele, die over het algemeen niet normaal verdeeld is. Aangezien je voor de mediaan slechts één of twee waarden in het midden gebruikt, wordt deze maat niet beïnvloed door extreme uitbijters of niet-symmetrische verdelingen
Onderzoeker:
Mevr. Puck van Asten
Eindscriptie Fontys Paramedisch Eindhoven
Jaar: 2022
Safe Laser kan ook ingezet worden als thuisbehandeling. Dit is mogelijk door de certificering als laserklasse 2a. Dit is uniek en revolutionair in lasertherapie.
Voor het onderzoek is een enquête afgenomen onder 31 zelfstandige Safe Laser thuis gebruikers. Aan de hand van de enquête diende een antwoord gegenereerd te worden op de volgende onderzoeksvraag: Wat is het effect van zelfstandige thuisbehandelingen met Safe Laser op de pijnintensiteit en kwaliteit van leven bij patiënten met chronische musculoskeletale klachten?
Uit de resultaten is gebleken dat de meerderheid van de deelnemers na het gebruik van Safer Laser minder pijnklachten ervaarde en dat de kwaliteit van leven werd verbeterd. Er is dan ook een statistisch significant verschil gevonden tussen de vóór en na metingen van zowel de NRS als de gezondheidsscore. Op basis van de variabelen geslacht, diagnose en aanvullend behandeld zijn subgroepen gemaakt. Binnen iedere subgroep is de mediane pijnscore afgenomen en de gezondheidsscore toegenomen na de zelfstandige Safe Laser behandelingen.
Onderzoeker:
Mevr. M. Manche
Eindscriptie Fontys Paramedisch Eindhoven
Jaar: 2022
Op dit moment is er in Nederland weinig bekend over de resultaten/ meningen van de fysiotherapeuten over het werken met de Safe Laser binnen de fysiotherapiebranche. Dit onderzoek is uitgevoerd om hier meer duidelijkheid over te creëren. De uitkomst hiervan kan een impact hebben op de implementatie van de Safe Laser binnen de Nederlandse fysiotherapiebranche. Hierdoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: Wat zijn de ervaringen van fysiotherapeuten met het gebruik van de Safe Laser bij het behandelen van patiënten met myofasciaal pijnsyndroom middels Low Level Lasertherapie?
Voor dit onderzoek zijn vier eerstelijns fysiotherapeuten uit Limburg geïnterviewd. Alle participanten waren mannen. De leeftijd en de werkervaring varieerde, zoals ook de werkplekken en de patiëntengroepen die werden behandeld. De participanten hebben allen minimaal zes maanden gewerkt met de Safe Laser. De Safe Laser is ingezet bij verschillende soorten klachten door fysiotherapeuten met verschillende specialisatiegebieden.
Geconcludeerd kan worden dat fysiotherapeuten die ervaring hebben met het gebruik van de Safe Laser over het algemeen positief waren over het werken hiermee in de praktijk. Het wordt gezien als een aanvulling op de bestaande behandelingen die nu worden toegepast. De fysiotherapeuten zien het niet als een aparte behandeling op zich, en gebruiken de Safe Laser vaak additioneel. Vervolgonderzoek is nodig bij een groter aantal fysiotherapeuten voor een betere betrouwbaarheid en eventueel meer variatie in de uitkomsten.